Povestea veșnic plângătoare

La început, a fost chipul.
Doi ochi, un nas, o gură,
două urechi, un cap.
Când urechile au început să doară,
Iar gura n-a ştiut să tacă,
Chipul şi-a rupt capu-n două.
Nasul a plecat la una,
cu o ureche, un ochi
şi juma’ de gură.
De atunci,
două fâşii de piele
caută să împartă
acelaşi nas.

A fost odată, a fost de mai multe ori. A fost mereu şi veşnic o să fie o poveste. Un basm despre aşteptare, iluzie şi speranţă.

Era odată un început de cale comună, dintre două fâşii de piele. Târându-se prin acelaşi tărâm, la un punct de cotitură, s-au împiedicat una de alta. Bucuroase de întâlnire, şi-au dorit revederea.

Fâşia rămasă cu mirosul simţea un parfum pe care credea că-l pierduse cu multă, multă vreme înainte. Un parfum de dimineaţă într-o grădină de roze. Voia să-i spună celeilalte fâşii, dar avea doar jumătate de gură. Era nevoie de ea toată ca să-i poată povesti ce s-a întâmplat demult, când gura n-a ştiu să tacă, iar urechile n-au mai vrut să audă.

Era nevoie de răbdare, îşi spunea mereu. La fiecare revedere, când ochiul se uita în celălalt ochi şi doreau să refacă privirea, spera că-şi va da seama. Când urechea începea să audă aceeaşi muzică, simţea că este aproape. Când pielea atingea cealaltă piele, credea că se vor reuni.

Într-o zi, ochii au început să plângă, urechile au vrut din nou să asculte, dar gura n-a vrut să spună. De atunci, cele două fâşii de piele plâng, de frică să nu strice iarăşi gura totul şi să rămână fără nas.

Masks, Felicie Casorati, 1921

Lasă un comentariu