Egoism

,,Egoism nu înseamnă să trăiești cum vrei, ci să le ceri altora să traiască așa cum vrei tu.” — Oscar Wilde

Egoism= capacitatea de a considera că totul ți se cuvine. 

Fie că vrem sau nu să recunoaştem, nu suntem altceva decât o adunătură de egoişti, dar nu ne dăm seama de asta. Posibil am dobândit această ,,calitate” din aerul secolului 21, ne-am molipsit de această boală incurabilă de la un grup social sau am moştenit-o. Nu. Egoismul este o trăsătură cu care ne naştem , un instinct primar de apărare a ,,teritoriului”  material şi de plasare într-o poziție superioară în lumea creată de individ, care nu coincide cu cea reală datorită viziunii subiective a ființei în cauză. 

                         Suntem egoişti

 –din fragedă pruncie, de când o vrem pe mami doar pentru noi;

-la grădiniță când nu vrem să ne împărțim jucăriile;

-când nu vrem să ne împărțim hrana;

-când nu vrem să ajutăm oamenii care sunt mai puțin înzestrați din punct de vedere material sau spiritual decât noi, etc.

DAR când iubim…atunci suntem cei mai mari egoişti din lume!

 DE CE?

 Când iubeşti se spune că te gândeşti mai mult la persoana în cauză decât la tine, dar realitatea este cu totul alta! Fie că este vorba despre dragostea de iubit/ iubită, şoț/ soție, mamă/ tată, soră/ frate, cătel, socru, plantă de apartament sau de bunică, egoismul este acelaşi! Vrem să îl/ o păstrăm doar pentru noi, să fie doar a noatră, să ne împărtăşească sentimentele şi să  nu plece niciodată.   

Dacă o persoană îşi sacrifică frumosul zâmbet şi-l preschimbă-n plânset de dragul tău şi al fericirii tale, acel om este un înger, dar oare tu, nu eşti cumva un egoist? 

Când nu vrem să lăsăm pe cineva drag să plece din viața noatră, chiar dacă ştim că prezența noastră nu îi mai face aceeaşi plăcere ca-n alte vremuri, oare nu suntem nişte egoişti?

Dar când o persoană la care am ținut enorm trece în lumea fără de durere, după un lung chin, iar noi voiam să îşi mai ducă trista existență alături de noi, oare nu suntem egoişti? 

Ba da. Suntem o adunătură de egoişti.

2 gânduri despre „Egoism

Lasă un comentariu